Proto vás prosím: Studujte katechismus vášnivě a vytrvale!

(13) Iniciační svátosti

26. 11. 2015 14:27

Co je to křest? Co znamená termín konkupiscence? Je křest břemenem, které na děti uvalujeme? Co vyplývá z přijetí svátosti biřmování?

 

(Loci Lenar. flickr.com [online]. creative commons) 

Otec Anthony Stephens, CPM uvádí ve své přednášce dvě z iniciačních svátostí, křest a biřmování, které nás duchovně ovlivňují a přibližují ke Kristu. Zmiňuje zde slova papeže Pavla VI., který připomíná, že díky těmto svátostem probíhá růst v našem pozemském životě, rosteme a vyvíjíme se skrze ně i duchovně.

Otec Anthony dává křest a biřmování do souvislosti se starými westerny, kdy rančeři označovali nesmazatelným znamením dobytek ze svého stáda. Iniciačními svátostmi jsme označeni pro Krista, dostáváme jeho požehnání, abychom mohli být svědky Kristovými ve světě. Přirovnání má jediný nedostatek v tom, že Kristus se k nám nechová jako ke stádu, má s námi skutečný, hluboký vztah.

V další části přednášky je vysvětlena hloubka křtu jako rituálu a původ slova catechumenate. Otec Anthony také uvádí výjimečné případy, za jakých okolností a jakým způsobem může křtít laik.

V závěru přednášky zmiňuje otec Anthony závazky, které pro křesťany vyplývají po přijetí svátosti biřmování. 

Využijte českých titulků. Pokud se vám automaticky nezobrazují, nastavte při spuštění videa v liště pod videem zapnutí titulků (bílý obdélník vpravo) a příp. nastavte český jazyk (ozubené kolečko).

Zobrazeno 3419×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Zdeňka Ptáčková