Proto vás prosím: Studujte katechismus vášnivě a vytrvale!

(9) Církev

15. 7. 2015 14:39

Co je církev? Proč není církev jen lidskou institucí? Kdo patří do katolické církve? Jsou také nekatoličtí křesťané našimi bratry a sestrami?

(Theodore C. flickr.com [online]. creative commons)

Církev je nazývána matkou, ale má i mnohá další označení. Posláním církve je sdílet se všemi dobrou zprávu o tom, že jsme byli vykoupeni z našich hříchů. I když jednotliví členové církve selhávají, Ježíš ji neopouští.

Univerzální rozměr církve ztělesnil Jan Pavel II., v jeho působení nacházíme část odpovědi na otázku po významu slova "katolická". Všichni pokřtění křesťané patří do Kristovy církve. Je tu ještě ovšem nepřerušená apoštolská posloupnost a specifická role papeže, biskupů a jejich spolupracovníků, kněží. Církev není demokratickou organizací.
Co ji odlišuje od pouze lidských institucí? A jak se staví k jiným náboženstvím?

Když kněz slaví mši svatou, jedná skrze něj Kristus. Ten je ovšem přítomen i v důležitých rozhodováních, která činí papež jako náměstek Krista. Jak je to vlastně s neomylností papeže, nebo dokonce biskupů? Týká se i běžných každodenních rozhodnutí? Rozhodně ne. Čeho tedy?

Otevírá se zde také pro mnohé snad nejaktuálnější otazník: Proč může existovat jen jedna církev? Jsou také nekatoličtí křesťané našimi bratry a sestrami?

V posledních několika minutách druhé části se otec Jim Kelleher věnuje zasvěcenému životu. Chudoba, čistota a poslušnost. Lidé, kteří byli povoláni k této cestě, ukazují nám ostatním celým svým životem, jak důležitý je Bůh a kde je náš pravý domov.

Bez ohledu na to, jestli je člověk chudý nebo bohatý, zdravý nebo nemocný, ve křtu se stává adoptivní dcerou či synem Božím. Člověk má v Božích očích ohromnou cenu. Právě zdůrazňováním důstojnosti člověka od početí do přirozené smrti může být církev světlem v temnotách.

 Využijte českých titulků. Pokud se vám automaticky nezobrazují, nastavte při spuštění videa v liště pod videem zapnutí titulků (bílý obdélník vpravo) a příp. nastavte český jazyk (ozubené kolečko).

 

 

Zobrazeno 2821×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Zdeňka Ptáčková