Proto vás prosím: Studujte katechismus vášnivě a vytrvale!

(6) Ježíš Kristus - Boží království

7. 5. 2015 0:17
Rubrika: Youcat - videokatecheze | Štítky: youcat

Co bylo a je podstatou učení Krista? Jaký je jeho význam? Jak biskupové a papež působí v církvi dnes a jak tomu bylo v počácích křesťanství?


 Církev známe jako Tělo Kristovo a skrze církev můžeme obdržet mnoho milostí. Tato katecheze nabízí pohled na veřejnou službu Ježíše.


(Foto: Petr Šabaka, soukromý archiv)

Mezi lety 12 - 30 z Písma nic nevíme, až když bylo Ježíšovi 30, veřejně vystoupil. K Jeho začátkům patří svatba v Káně – v té době začal učit, zvěstovat evangelium

V té době byla římská říše nejsilnější na světě – nechovali se moc dobře k obyvatelům Svaté země. Ježíš přišel na svět kvůli hříchu mezi lidmi z toho důvodu, aby započala spása

Shromáždění církve je počátek Božího království. Začíná v srdcích mužů a žen, kteří jsou otevřeni přijímání milostí

Když Ježíš uzdravoval a učil, chtěl tím zasáhnout celé lidstvo.

Ježíš:

- dával lidem duchovní rady
- konal zázraky
- napomínal a káral farizeje
- učil

Dále se otec věnuje tomu, jak si Ježíš vyvolil papeže a první biskupy, koho a proč a opisuje kontext v Písmu. Zmiňuje i chyby biskupů v minulosti, od samého začátku. Nejsou to dokonalí lidé. Ale jsou věrni učení Krista.

Biskupové veřejně chrání učení o životě, o důstojnosti oběti, sedmi svátostech, které Ježíš ustanovil - proto je potřeba abychom se naše biskupy modlili.

Je zde zmíněno i téma homosexuality – poslání biskupů i v této problematice. Jak se chovat, co hlásat.

Proč se Ježíš rozhodl trpět takovou cestou, proč si nevybral jednodušší způsob? O co se tím vlastně snaží? Proč byl Ježíš proměněn na hoře Tábor? Co se stalo při poslední večeři? Proč dává Kristův kříž naději celému lidstvu? Všechny tyto otázky jsou v tomto díle zodpovězeny.

Je zde prostor i pro udělování svátostí, symboliku a význam kříže.

Musíme lépe poznávat Krista, abychom mohli ocenit dar, který nám Bůh nabízí: Boží milosrdenství a Bož lásku.

Využijte českých titulků. Pokud se vám automaticky nezobrazují, nastavte při spuštění videa v liště pod videem zapnutí titulků (bílý obdélník vpravo) a příp. nastavte český jazyk (ozubené kolečko).

 

Zobrazeno 3060×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Zdeňka Ptáčková