Proto vás prosím: Studujte katechismus vášnivě a vytrvale!

(7) Duch Svatý - 1. část

27. 5. 2015 21:00
Rubrika: Youcat - videokatecheze | Štítky: youcat , Duch svatý

 

Kdo je Duch svatý? Dokáže nám pomáhat i v dnešní době?


 Tuto katechezi začíná otec Jim Keller modlitbou k Duchu svatému:

„Duchu svatý, duše mé duše, klaním se ti, osvěcuj a veď mě, posiluj a utěšuj mě. Říkej mi, co mám udělat a přikazuj mi, abych to udělal. Slibuji, že se ti podřídím a přijmu vše, co se z tvého dovolení bude dít. Jen mi ukazuj, co je tvá vůle. Amen.“


(neznámý autor. flickr.com [online]. creative commons)

Potom vydává zajímavé svědectví, o tom jak mu Duch svatý pomohl při zkouškách a dává praktický návod, co dělat, když máš nějaké obavy, problémy a nevíš jak je vyřešit.  S touto pomocí Ducha svatého začneš postupně být schopný čelit každému problému, každé strasti, kterou v životě máš.

Každý z nás je povolaný k tomu, aby změnil společnost. Jsme povoláni k tomu, abychom budovali společnost na křesťanských základech.

Je zde zmíněna zajímavá událost ze života Jana Pavla II., kdy komunistický televizní zpravodaj přiznal, že právě prohráli.

Co znamená, že Duch svatý mluvil ústy proroků? Jak mohl Duch svatý působit v Marii, s ní a skrze ni? Proč věnujeme Marii tolik pozornosti, proč ji uctíváme, proč ji žádáme, aby se za nás přimlouvala u Ježíše?

Dále zaznívá myšlenka, že my, ačkoliv jsme slabí a hřešíme, nejsme pod nadvládou hříchu, protože v Ježíši Kristu můžeme dosáhnout odpuštění skrze moc Ducha svatého. Duch svatý je zdroj síly a ujištění, odstraňuje naše obavy, a tak jsme schopni otevřeně sdělovat našemu nebeskému Otci to, na co myslíme. Duch svatý přichází do našeho srdce, abychom jako Boží děti poznávaly našeho nebeského Otce.

Dozvídáme se také, proč je zázračná medailka nazývána zázračnou

 Co byl největší zázrak ze všech zázraků Ducha svatého? Jakými jmény a znameními se zjevuje Duch svatý? Co se stalo o Letnicích?

 

Využijte českých titulků. Pokud se vám automaticky nezobrazují, nastavte při spuštění videa v liště pod videem zapnutí titulků (bílý obdélník vpravo) a příp. nastavte český jazyk (ozubené kolečko).

Zobrazeno 4657×

Komentáře

mamča9

Velmi povzbudivá a zajímavá katecheze.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Zdeňka Ptáčková