Proto vás prosím: Studujte katechismus vášnivě a vytrvale!

(1) Boží nabídka člověku

27. 2. 2015 21:00
Rubrika: Youcat - videokatecheze | Štítky: youcat

 

V prvních dvou částech s tématem »Boží nabídka člověku« prochází univerzitní kaplan P. John Sims Baker prvními stránkami Youcatu. Zastavuje se u úvodního dopisu papeže Benedikta mladým čtenářům, který vyjadřuje „…jak moc je důležité, aby se tento katechismus stal VAŠÍM katechismem“.

(ROSSflickr.com [online]. creative commons)

Českým posluchačům bude možná znít povědomě důraz na jeden ze základních principů katolické teologie: „Jedno z nejdůležitějších slov katolické teologie je »a«. Často to není »toto NEBO tamto«, ale »toto A tamto«.“ Podtrhoval jej již známý český teolog Josef Zvěřina.

Vlastní text katechismu pak začíná od člověka – slovy P. Bakera „díváme se na sebe jako na lidské bytosti“. A coby lidské bytosti jsme stvořeni ke štěstí, čemuž nám církev nabízí porozumění.

Ve druhé pasáži P. Baker vede své posluchače a čtenáře Youcatu k zapojení rozumu; spolu s Herculem Poirotem doporučuje: „Použijte své šedé buňky!“ Na příkladu poznávání v mezilidských vztazích ukazuje úlohu dialogu při poznávání Boha. „Bůh dělá první krok – prostě přijde k nám a začne mluvit; a tomu se říká Zjevení.“ Vrcholem a centrem Zjevení je pak pochopitelně osoba Ježíše Krista; „to je vše, co nám Bůh má říci“.

V otázce Zjevení se dotýká jeho pramenů a neyhnutelně také vztahu Písma a Tradice, což „je jistě oblast, v nichž máte mnoho otázek“. P. Baker nás zve, abychom četli Písmo „v duchu a v srdci církve, protože pak nás skutečně přivede ke spojení s Kristem“.

Využijte českých titulků. Pokud se vám automaticky nezobrazují, nastavte při spuštění videa v liště pod videem zapnutí titulků (bílý obdélník vpravo) a příp. nastavte český jazyk (ozubené kolečko).

Zobrazeno 2228×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Zdeňka Ptáčková