Proto vás prosím: Studujte katechismus vášnivě a vytrvale!

Stručně o YouCatu

6. 1. 2012 1:08
Rubrika: O YouCatu

Jesliže (zatím) nepatříte mezi ty, kteří mají YouCat ve své knihovničce doma a pořádně ani nevíte, co to vlastně YouCat je, je tu právě pro vás krátké představení této knihy.


YouCat - co to je?

YouCat je katechismus katolické církve pro mladé. Katechismus přináší uspořádaný a souhrnný výklad podstatných a základních složek křesťanského katolického učení.

YouCat vychází z  Katechismu katolické církve (KKC) z roku 1997, ovšem narozdíl od něj je psán jazykem mladých. Cílem YouCatu není vyčerpat celý obsah "velkého" katechismu. YouCat se tak pro starší čtenáře (např. vysokoškoláky) může stát  motivací k intenzivnější četbě a rozjímání Katechismu katolické církve (KKC).

Forma a obsah YouCatu

Samotná kniha YouCat je psána formou otázek a odpovědí. Součástí každé otázky a odpovědi je také odkaz na text k tématu v Katechismu katolické církve, kde může čtenář najít další upřesnění. Každá otázka a odpověď je dále doplněna krátkým komentářem. Tento komentář má být pomocí čtenářům a má vést k lepšímu pochopení textu a prohloubení významu pro vlastní život.

V YouCatu také naleznete v postranních sloupcích různé doplňující texty - například citáty z Bible, shrnující definice apod. Samozřejmou součástí knihy je i závěrečný rejstřík, díky kterému v YouCatu rychleji najdete odpověď na to, co hledáte.

YouCat je rozdělej do čtyř dílů, a to:

  • Čemu věříme
  • Jak slavíme křesťanská tajemství
  • Život v Kristu
  • Jak se máme modlit

Každý díl je následně rozdělen do několika kapitol. Toto rozdělení navazuje na rozdělení samotného Katechismu katolické církve, který je rovněž rozdělen na čtyři části, a to: Vyznání víry; Slavení křesťanského tajemství; Život v Kristu; Křesťanská modlitba.

V YouCatu najdete na příklad odpovědi na otázky: Proč nás Bůh stvořil?, Proč předáváme víru dalším lidem?, Jak správně číst Bibli?, Co spojuje mou víru s církví?, Proč je Kristus důležitější než rodina?, Můžeme někoho nutit, aby věřil v Boha?, Jaké povinnosti mají občané vůči svému státu?, Je přípustný potrat postiženého dítětě?, Je přípustné  bádat na žijícíh embryích na embryonálních kmenových buňkách?, Jak bychom se měli chovat k vlastnímu tělu? V jakém vztahu je sexualita k lásce? ... A mnohé další.

Vydání YouCatu zaštítil Benedikt VXI.

Vydání katechismu pro mladé zaštítil papež Benedikt XVI., který k YouCatu napsal předmluvu (tu jste si již mohli přečíst na tomto blogu). V té mladé vyzývá, aby katechismus studovali a poznávali svou víru. Pražský arcibiskup Dominik Duka, předseda České biskupské konference, řekl k vydání katechismu pro mladé: "Vysvětlit křesťanskou víru v jazyce mladých lidí je velmi významný počin, protože právě to jim může ukázat cestu k víře a církvi, anebo jejich víru posílit a upevnit."

A na závěr praktické informace: YouCat vydalo Karmelitánské nakladatelství a jeho cena se pohybuje kolem 200 Kč . Oficiální stránky youcatu jsou: youcat.org. (Tyto stránky se právě rozbíhají i v češtině). A ač byl YouCat do češtiny přeložen z německého originálu, většina fotek v něm pochází z českého prostředí - můžete tak  na nich tak zahlédnout plno známých tváří.

Téma měsíce - Čteme YouCat!

Více o katechismu a YouCatu, stejně jako určité pasáže z YouCatu, si budete moci postupně přečíst v dalších článcích na tomto blogu. Do tématu měsíce Čteme YouCat se ale můžete zapojit i vy sami.

Vše k tématu měsíce na signály.cz najdete na rozcestníku tématu měsíce.

Zobrazeno 2085×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Zdeňka Ptáčková