Proto vás prosím: Studujte katechismus vášnivě a vytrvale!

Pojďte se zapojit do tématu měsíce i vy!

3. 1. 2012 10:11
Rubrika: Aktuality

Jak se zapojit do tématu měsíce?


 

Jednoduše - čtěte YouCat a poznávejte tak svou víru - ať už tady, na tomto blogu, nebo doma, v pohodlí svého domova, z knížky. O své postřehy a dojmy se můžete podělit s druhými. Napište na svůj blog příspěvek o tom, jak se vám čte YouCat, co vás oslovilo, překvapilo, napadlo... (Všemu, co na signály.cz k tématu měsíce vkládáte, nezapomeňte přiřadit štítek ve tvaru tema:youcat)

Čtěte YouCat ve společenství či s kamarády. Udělejte si plán na čtení YouCatu a postupně přečtěte celou knihu. Sdílejte se s druhými, diskutujte o něm. Skrze signály.cz pak můžete druhým i poradit tipy na to, jak s YouCatem ve společenství pracovat, podělte se o to, co se vám v praxi osvědčilo a co ne.

Zapojte se do speciální soutěže k tématu měsíce. Více o ní najdete záhy na tomto blogu.

Pokud chcete číst YouCat skrze signály.cz, můžete se přidat do společenství Čteme YouCat . Postupně budeme spolu číst úryvky YouCatu, jak česky, tak anglicky.

Nebuďme hluší k výzvě našeho papeže Benedikta XVI., který mladým říká: "Proto vás prosím: Studujte katechismus vášnivě a vytrvale! Obětujte na to čas svého života! Studujte jej v tichu svého pokoje, čtěte si v něm ve dvou, s přítelem, vytvářejte studijní kroužky a sítě, sdílejte se po internetu. Využívejte všech způsobů k dialogu o víře! Měli byste vědět, čemu věříte."

 

Zobrazeno 2340×

Komentáře

Matonick

Výzva našeho papeže Benedikta XVI. ke studiu katechismu se týká nás všech. Mladých, starých i těch maličkých. Ti mohou zatím naslouchat. Ujišťuji vás, že naslouchají. Máme jich u nás plný kostel.

Nejprve potěšitelná zpráva. Signály.cz jsou s největší pravděpodobností první křesťanské společenství na světě, které výzvu svatého otce nejen přijímají, ale ji nejméně na 100 % více jak dva roky na svých stránkách uskutečňují. Posílá do světa přípravy na katechetické homilie a také kázání a komentáře podle projektu ČBK „Učící se církev“ .Vše je psáno a čteno pokud možno s souladu s Písmem z lekcionářů všech cyklů na všechny neděle a svátky podle: http://www.cirkev.cz/res/data/015/001870.pdf. Jsou na Signálech pěkně seřazena ve stejnojmenné rubrice: http://matonick.signaly.cz/rubrika/ucici-se-cirkev, kde jsou témata podle autorů - biskupů ČBK - pojmenována, očíslována, včetně těch katechetických, v nichž jsou rozepsány odkazy na příslušné jednotlivé paragrafy KKC (po kliknutí se okamžitě objeví, není třeba vlastnit onu "velkou modrou knihu", kterou si někteří obávají zakoupit.) Podobně je tomu s odkazy na biblické citáty v bible net.cz. Postupně budou - a ty poslední už jsou - základní informace v rubrice doplněny odkazem na číslo otázky YOUCAT. V příštím liturgickém období 2012-2013 bude tímto způsobem dokončeno probrání všech 2865 článků KKC. Na Signálech budou upravené texty pokračovat, poněvadž se zde začalo později. Akci přivítalo dost uživatelů Signálů, mezi nimi jsou i kněží. Od října 2009 k 1.1.2012 je zde započítáno celkem 33.083 přečtení, z toho na zde zveřejněných všech 101 katechetických tématech 22.153. Průměrně na jedno téma 219 kliknutí. K pravidelné sledovanosti je uvedeno17 uživatelů. Pokud jich bude víc (prosím rovněž zvážit přihlášení) a bude-li se více z toho ohromného počtu signálníků zapojovat do vzájemné diskuse, hodnocení, připomínek v komentářích jak si přeje svatý otec, pak by bylo možné postupně všechna témata podle projektu vydat do tisku v jazykově přístupné formě(+DVD), aby z možnosti poznání čemu a proč věříme, měli užitek i ti, kteří ještě nemají internet. Záleží jen na naší aktivitě a na tom, jestli také redakce Signálů bude nápomocna například se svými doporučeními a trvalými odkazy na úvodní stránce Signálů cz. , abychom tak společně mohli připravit pěkný dárek pro svatého otce. Vždyť on to byl, který z pověření papeže Jana Pavla II. se stal hlavním koordinátorem tvůrců Katechismu katolické církve.

Matonick

Podle programu Učící se církev http://www.cirkev.cz/res/data/015/001870.pdf., bude v příštím týdnu k 4. neděli v mezidobí 29.1.2012 předem vypracována příprava ke katechetické homilii (KKC 293-314) na téma 271 DĚJINYSPÁSY - USKUTEČNĚNÍ VĚČNÉHO BOŽÍHO PLÁNU podle osnovy:
a) svět byl stvořen k Boží slávě
b) tajemství stvoření
c) Bůh uskutečňuje svůj plán (Boží prozřetelnost)
Což jsou současně názvy článků III. IV. V. z kapitoly o Bohu Stvořiteli Katechismu katolické církve (KKC). Tak to bude avizováno jako vždy i v příštím čísle Katolického týdeníku 04 na liturgické straně č.6.
Z těchto článků katechismu vychází a o ně se mají opírat odpovědi na otázky z YOUCAT:
ad a) 48 - Proč Bůh stvořil svět?
ad b) 43 - Je svět dílem náhody?
ad c) 49 - Řídí Bůh svět a můj život?
50 - Jakou roli hraje člověk v Boží prozřetelnosti?

V průběhu týdne bude příprava jako obvykle zveřejněna v rubrice http://matonick.signaly.cz/rubrika/ucici-se-cirkev. Případné kázání k tomuto tématu bude doloženo dodatečně.

Nevím jaký systém čtení z YOUCAT (výběr otázek, kdy, kde, v jakých intervalech a pod)redakce Signálů připravuje do budoucna, ale bylo by dobré u katechetických homilií zvážit případnou vzájemnou koordinaci s projektem Učící se církev. Mohu připravit výše uvedený přehled na jednotlivá témata několik týdnů předem.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Zdeňka Ptáčková