Proto vás prosím: Studujte katechismus vášnivě a vytrvale!

Katechismus: Strašák nebo pomoc v životě? (1. díl)

16. 1. 2012 11:21
Rubrika: O YouCatu

4. dubna 2011 vyšel katechismus YouCat, který chce oslovit především 15–25letou mládež. V souvislosti s tím chce pomoci objasnit očekávání a představy o katechismu jako o speciálním literárním druhu. Proč katechismus? Co je to katechismus? Co to má být a co to může být? Čím není? Jak jej používat? Jako detektivku nebo jako lexikon nebo jako meditační text…? Přinášíme výběr z dokumentu.


Autorem textu je: Edgar Josef Korherr

Proč katechismus pro mladé?

Před více než třemi desetiletími provedl Mezinárodní časopis pro praxi církve DIAKONIA anketu na téma Katechismus, které se zúčastnilo 22 odborníků z Německa. Pozdější kardinál Walter Kaspar zahájil své vyjádření slovy: „Sestavení katechismu pro mladé dospělé patří k nejdůležitějším pastoračním úkolům v současné situaci.“ Zástupce praktické teologie v německých Cáchách Georg Baudler rovněž zaznamenal „z různých důvodů velkou potřebu po tom... soustředit křesťanskou víru na to podstatné a mít to před sebou přehledně, uživatelsky zpracované, a zaměřené na konkrétní životní situace.“ Alfred Assel z Freiburgu v roce 1977 zdůraznil, že v prvém zájmu jsou adresáti katechismu mladí lidé ve věku 17 až 25 let. To odpovídá zkušenostem odborníků z dřívějších let.

V roce 1993 vyšel dnes příležitostně krátce pojmenovaný „Světový katechismus 1993“. Na jeho realizaci se pod redakčním vedením pozdějšího vídeňského kardinála Christopha Schnönborna OP podíleli odborníci a poradci z celého světa. V jeho úvodu Jan Pavel II. zdůrazňuje, že je jednak pro pastýře a odpovědné osoby v církvi, kteří pak na jeho základě vypracovávají místní katechismy, ale na druhé straně ho papež nabízí všem věřícím. Tomuto katechismu předcházely dlouhé, celosvětové porady a spolupráce se souhlasným a kritickým nadšením. Na jeho základě byl vytvořen YOUCAT 2011, který byl pod patronátem vídeňského arcibiskupa Christopha Schönborna. Impuls vzešel z okruhu zainteresovaných křesťanů z okolí nakladatelství Pattloch v Mnichově. Tato čtyřbarevná kniha má 304
stran, vznikla ze světového církevního díla „Katechismus katolické církve“. Zpracovali jej kněží, teologové a pedagogové náboženství z německy mluvících zemí. Asi 50 mladých lidí se zúčastnilo dvou letních kempů, kde se také podíleli na tvorbě této knihy. YOUCAT byla také odborně posouzena Kongregací pro nauku víry. Papež Benedikt věnoval tomuto dílu vzrušující úvodní slovo a určil
jej pro použití na Světových dnech mládeže v Madridu 2011.

Proč ale trvalo tak dlouho, než vznikl katechismus pro mladé? Jeden z mnoha důvodu je, že Katechismus byl až do konce 2. světové války primárně považován za školní učebnici a skrze více než stoletou tradicí byl předložen v abstraktní suché formě otázek a odpovědí a byl tak spojován s biflováním a učením nazpaměť. Teolog a katecheta Linus Bopp v roce 1935 ve svém výchovně vědeckém díle označil Katechismus (na školách) jako „spornou knihu, jíž četné otázky jsou takřka výrazem její vlastní hojné problematiky.“ Také při již citované anketě DIAKONIA 1997 byly hlasy obecně proti katechismu nebo proti určitému druhu katechismu.

Pokračování vyjde ve středu, 18. 1. 2012.

 

 

 

 

 

 

Zobrazeno 1572×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Zdeňka Ptáčková