Proto vás prosím: Studujte katechismus vášnivě a vytrvale!

K čemu nám Bůh dal vášně?

13. 1. 2012 20:19
Rubrika: Čteme YouCat!

Vášně jsou tu proto, abychom prostřednictvím silných emocí a prožitků byli přitahováni k dobru a abychom byli odpuzováni od zlého a špatného.


Vášně - přirozené složky lidské psychiky - jsou emoce nebo citová hnutí, které pobízejí jednat podle toho, co člověk vnímá jako dobré nebo špatné. Člověk může milovat či nenávidět, po něčem toužit nebo něčím pohrdat, být něčím přitahován a něčeho jiného se bát, být naplněn radostí, smutkem nebo hněvem. V hloubi svého srdce však člověk vždycky miluje dobro a nenávidí zlo, případně to, co za dobro či zlo považuje.

Why did God give us "passions" or emotions?

We have passions so that through strong emotions and distinct feelings we might be attracted to what is right and good and repelled from what is evil and bad.

God made man in such a way that he can love and hate, desire or despise something, be attracted by some things and afraid of others, be full o joy, sorrow, or anger. In the depths of his heart man always loves good and hates evil - or what he considers to be such.

YouCat: 293

Zobrazeno 2030×

Komentáře

svíce

Každý může zcela upřímně za zlo považovat něco jiného.

Thompson

no právě... a někdy ho zase vášně mohou vehnat do hříchu. Tož nevím, nezní mi tenhle článek příliš přesvědčivě...

Matonick

Katechetické téma o vášních jsme vypracovali na rubrice http://matonick.signaly.cz/rubrika/ucici-se-cirkev, pod názvem: MRAVNOST VÁŠNÍ - téma 257 ke 33. neděli v mezidobí 13.11.2011 - homilie katechetická: (KKC 1762-1770; YOUCAT 293). Na konci textu je připojen odkaz na navazující kázání P. Jana Plodra, vyvěšené 13.11.2011 http://www.krasensko.cz/kazani.php?archiv=1

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Zdeňka Ptáčková